Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κατερίνης 23510 37000 info@dedak.gr

Δομές

Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η) από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Κατερίνης (ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Κ.) στο πλαίσιο του Ε.Π. «Κεντρικής Μακεδονίας» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ηλικιωμένα άτομα, που πάσχουν από το ανοικό σύνδρομο (άνοια τύπου Alzheimer, μετωποκροταφική άνοια, αγγειακή άνοια κ.α), κινητικά προβλήματα, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση κ.α. και χρήζουν μόνιμης ή πρόσκαιρης βοήθειας. Τα κριτήρια συμμετοχής είναι η κατάσταση υγείας, το εισόδημα και η οικογενειακή κατάσταση και ο σκοπός της λειτουργίας του είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, η αποφυγή ιδρυματικής περίθαλψης, η παραμονή τους στο φυσικό οικογενειακό περιβάλλον καθώς επίσης και η διατήρηση φυσιολογικής, κοινωνικής και εργασιακής ζωής των μελών του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι μονάδα ημερήσιας φιλοξενίας μη αυτοεξυπηρετούμενων ηλικιωμένων ατόμων, των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τους φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά/οικονομικά/προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει. Οι υπηρεσίες που παρέχονται περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • Συναισθηματική – Συμβουλευτική στήριξη των ηλικιωμένων (ενημέρωση, ενδυνάμωση της ψυχικής κατάστασης και κινητοποίηση για συμμετοχή στην αυτό-φροντίδα)
  • Νοσηλευτική φροντίδα (χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, μέτρηση ζωτικών σημείων, αντιμετώπιση περιορισμένων ελκών ή τραυματισμού δέρματος)
  • Φροντίδα για την ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης
  • Ατομική υγιεινή (εκπαίδευση των ηλικιωμένων σε θέματα που χρήζουν καθημερινής φροντίδας – θρεπτική υποστήριξη, αποφυγή κατακλίσεων κ.α.)
  • Προγράμματα θεραπευτικής παρέμβασης, ενίσχυσης των νοητικών λειτουργιών με γνωστικές ασκήσεις μνήμης
  • Προγράμματα σωματικής ενδυνάμωσης με κινητικές ασκήσεις, ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοών
  • Προγράμματα δημιουργικής και ψυχαγωγικής απασχόλησης (μουσικοθεραπεία, παιγνιοθεραπεία, χειροτεχνίες, ζωγραφική κ.α.)
  • Εκκλησιασμός

Το Κέντρο εδρεύει στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγ.Χαραλάμπους , λειτουργεί πέντε (5) ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα – Παρασκευή από 7.00 πμ – 15.00 μμ) και στελεχώνεται από νοσηλεύτρια, κοινωνικό φροντιστή και οικογενειακούς βοηθούς.
Τηλ.επικοινωνίας: 2351020095

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό ΟΠΣ 5001497 και η συνολική χρηματοδότηση της πράξης θα ανέλθει στα 284.136,02€ έως 30.06.2019.


Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης